Membuat website?

Membuat website?

  • Post author:
  • Post category:website

naz (21)

Ada ramai yang bertanya mengenai cara membuat website dan setelah siap buat website nak publish macam mana. Kali ini saya kongsi sikit tip cara-caranya.

1. Pilih dulu tujuan website tersebut.

2. Survey Domain name ( nama Domain) yang nak guna.

3. Survey Hosting ( sewaan tapak untuk simpan Website kita tu nanti ). Biasa untuk memudahkan urusan pengurusan/maintainance akan datang, kita beli domain name dan Sewa Hosting pada satu tempat sahaja. Dengan syarikat yang menawarkan perkhidmatan ini yang menawarkan kedua-dua perkhidmatan ini la maksudnya.  😀

Setelah mendapat ketiga-tiga maklumat diatas, boleh la mula merangka website dan dalam masa yang sama melanggan perkhidmatan hosting + beli domain name tu.

Sebagai contoh saya meyakini dengan perkhidmatan yang ditawarkan oleh pihak Rocksoft. Setakat ini website saya ini tak ada masalah lagi lah. Tak pernah DOWN.. Dan jika ada sebarang soalan boleh terus hubungi support melalui chatting, email dan hotline.. Mereka sudi membantu 24jam sehari 7 hari seminggu.

ini link rujukan untuk ke Rocksoft: klik sini

ps: Domain name kene beli cepat2, takut nanti ada orang beli dah, susah nak dapat balik. Harganya akan meningkat..

admin

Penulis ialah seorang usahawan yang berusaha untuk berkongsi manfaat kepada usahawan lain. Ruangan ini menempatkan nasihat, buah fikiran, usaha, cara, tips dan panduan hasil lintasan di fikiran serta pengalaman penulis untuk di manfaatkan bersama para pembaca.